FÖR I HELVETE, MOTIONERA !!!!!!

Allmänt / Permalink / 0
När mamma fick cancer 2010 och jag pratade om det så var det jättemånga som hade det i någon form i sin närhet. Då var det drygt 51 500 personer i Sverige som fick en cancerdiagnos. 2021 (den senaste siffran som finns) fick 68  800 personer i Sverigen en canserdiagnos. En gigantisk ökning. Jag pratar om min cancer och märker precis som 2010 att i stort sett alla har någon i sin närhet som har drabbats. De vanligaste cancerformerna är hudcancer, bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och lungcancer.
 
Många cancersorter går inte att förebygga medans andra gör det. 3 av 10 fall av cancer går att förebygga. Motion är en av de saker som hjälper till att förebygga cancer. 3 av de 6 råd som Cancerfonden har hör ihop med motion. 1. Håll en hälsosam vikt. Övervikt och fetma är kopplat till minst 12 olika cancerformer. 2. Hälsosamma matvanor. 1 500 cancerfall/år är direkt kopplade till matvanor. 3. Motion. När du motionerar minskar du risken för övervik och fetma. Det är också lättare att ha hälsosamma matvanor när du motionerar. Det finns också ett tydligt samband mellan motion och minskad risk för bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer och livmodercancer. Forskarna har inte riktigt knäckt gåtan om varför motion minskar risken för cancer. De vet bara att det minskar risken för att utveckla cancer.. Några ideér om varför motion minskar risken för cancer är att maten passerar tarmarna snabbare vilket gör att skadliga änmen inte fastnar i tramen i lika stor utsträckning. Motion påverkar hormoner i kroppen på olika sätt som hänger ihop med cancerhämmande effekter. Motion gör också så att det bildas nya blodkärl som transporterar syre ut i kroppen. Cancerceller trivs och frodas nämligen i syrefattiga miljöer. Syre hjälper alltså till att hämma tillväxten på cancercellen. Det  gör också att om du skulle få cancer och får cellgifter så kommer cellgifterna närmare tumören och fungerar alltså bätter. 4. Rökning. Alla vet ju att rökning inte är hälsosamt. 12 000 personer i Sverige dör på grund av rökning. Det är mer än hälften av alla rökare. 4 500 rökare i Sverige drabbas av någon form av cancer. Även passiv rökning orsakar ca 400 fall per år i Sverige. 5. Alkohol. 1 300 personer drabbas av cancer orsakade av alkohol. Redan ett glas om dagen ökar risken för bröstcancer. 6. Solning. 35 000 - 40 000 personer får en lindrig form av hudcancer.  Ca 12 000 personer drabbas varje år av en allvarligare form av hudcancer. 9/10 fall kan kopplas till solens UV-strålning. 500 personer dör av malignt melanom varje år i Sverige.
 
SÅ RÖR PÅ ER FÖR I HELVETE ! Även lite motion är bättre än ingenting. Om ni kan ligger i soffan 3 timmar efter jobbet, ta 30 minuter av dessa och rör på er. Gå  15 minuter hemmifrån och gå hem igen. Den lilla uppoffringen har man faktiskt tid med. Och det gör underverk i kroppen
 
Det här är ju inte någon rolig läsning över huvud taget. Speciellt inte när solen skiner och det grillas ute i stugorna till höger och vänster och det serveras goda svalkande alkoholhaltiga drycker. Och ja, jag kastar sten i glashuset. Jag har aldrig haft solskyddskräm på mig under hela mitt liv. Har ju hört att man får bara hudcancer om man bränner sig. Nja så är det ju inte då. Om man läser alla siffror så är risken att drabbas av någon form av cancer jävligt stor. Och jag vill inte höra en gång till att någon i min närhet har drabbats av cancer. 
 
Definition of peripherally inserted central catheter - NCI Dictionary of  Cancer Terms - NCI
 
Själv så påbörjar jag min cellgiftsbehandling på tisdag. På måndag får jag en PICCline som kommer att sitta under hela tiden vilket blir 6 månader, 8 omgångar. Jag kommer att få första dosen i varje omgång via dropp och sedan två veckor med tabletter morgon och kväll. Sen blir det uppehåll en vecka och sen börjar vi om. Biverkningarna kan bli illamående, diaréer, trötthet och håret kan ändra karaktär. Det är liten risk för att jag sk tappa håret. Men om det händer så kommer ni aldrig att få se mig i peruk. Hur jag kommer att må vet bara gubben i månen och han däruppe. Jag håller tummarna att de har vaknat på rätt sida och är på bra humör. Själv ska jag försöka att röra på mig så mycket som jag bara orkar. Det är belagt att biverkningarna minskar om man rör på sig. Och så förebygger det ju ny cancer. 
 
Puss, Kram och Nyp I Stjärten !
 
 
 
 
 
Till top