Long time no see, hoppsan det blev Stomi

Allmänt / Permalink / 0
Jag märkte nu att det är VÄLDIGT längesen jag skrev något här, men nu kommer det massor.
 
För en vecka sedan sökte jag akut för ont imagen på Akuten i Västerås. Blev hemskickad med en remiss till Akut-röntgen nästa dag. Sagt och gjort jag åkte till Västerås och blev röntgad. Tillbaka till Akuten för att få svar på om dom hittade något.
 
Och det gjorde dom. Med besked. Det är helt stopp i min tjocktarm, därför hade jag ont i magen.
 
Blev inlagd på Kirurgen och det var planerat en akut kolostomi. Det innebär att de gör ett hål i magen,  tar ut en del av tjocktarmen, skär av den och låter ändarna sticka ut genom magväggen. Utanpå detta sätts en stomipåse. Och där är jag nu. Skitäckligt, men nu är det som det är och jag måste leva med det. Det var inte riktigt det jag tänkte när jag sökte för ont i magen. 
 
Det kommer mer om Stomi längre fram. Nu när jag har fått en påse så kommer jag att prata om den för att ta bort lite av det tabu som finns runt detta. Jag har en helt underbar kontaktperson med stomin, Ismira, som bara svämmar över av possitivitet och är 1000% säker på att det här kommer att bli bra. 
 
Mitt stopp i magen är någon form av tumör. Tumör betyder knöl. Det är det jag vet än så länge. 
Jag har varit på vanlig röntgen och magnetröntgen, Bilderna har skickats till Uppsala för tolkning. De har gått in genom ändtarmen och tagit biopsi av stoppet och skickat det för odling. Jag fick vara med och se när de tog biopsin så jag har sett vad som sitter ivägen. Vem vet det kanske dyker upp en bild på fanskapet.
 
Det som händer nu är att odlingen ska bli klar och sen kommer olika experter slå sina kloka huvuden ihop och klura ut vad de ska göra med fanskapet. Förhoppningsvis vet jag mer om typ 2 veckor.Så fungerar en stomipåse | illvet.se
Till top