Ett år går så fort och se till att registrera er önskan i donationsregistret NU !

Allmänt / Permalink / 0
Idag, den 24 april, förra året var jag i Uppsala och brände bort metastasen på levern. Bilden visar det som syntes efter ingreppet. Två små hål. Helt otroligt vad forskningen har rusat fram. 75 Watt i 4 minuter och metastasen var borta. Allt som blev kvar var två små hål. Trodde vi då. Nu syns det något på röntgen i utkanten på området som de brände för ett år sedan. Jag hoppas verkligen att det inte har blivit någon skillnad om två månader när nästa röntgen blir. Är det skillnad så blir det en "operation" till. Så jag håller alla tummar och tår. 
 
Ta en stund och fundera på hur fantastisk sjukvården är egentligen. Förr så var man tvungen att skära i kroppen för att ta bort en likadan metastas som min. Nu blev det två hål. Vi kan byta ut höfter och knän som har blivit utslitna. Vi kan greja i hjärtat, tänk på vad jag skrev GREJA I HJÄRTAT, via ett blodkärl i ljumsken. Och vi kan byta ut organ, till exempel hjärta, njurar, lungor, hornhinnor och lever, och få det att fungera. Tänk på vad man egentligen gör !! Tänk om vi ska få en njure till exempel. Man öppnar en levande (eller en donators) kropp, tar ut en fullt fungerande njure och sätter in den i min kropp och förhoppningsvis och med hjälp av mediciner så kommer den att fungera alldeles utmärkt i min kropp. Är det inte helt fantastiskt när man tänker till lite. 
 
 Det råder en ständig brist på organ både i Sverige och runt om i världen. Den 1 april så var det 614 personer som väntade på en ny njure, 36 personer väntade på en ny lever (vet ni att om man tar en bit från en lever så växer den tillbaka i storlek), 24 personer väntade på nya lungor, 19 personer väntade på ett nytt hjärta, 19 personer väntade på en ny bukspottkörtel och njure och 4 stycken personer väntade på en ny bukspottkörtel. 
Hittills i år har 82 personer fått en njure från en avliden person och 33 personer har fått en njure av någon levande person, 37 personer har fått en lever, 12 personer har fått ett nytt hjärta, 10 personer har fått nya lungor och 1 person har fått både nytt hjärta och nya lungor. 47 personer har till den 4 april donerat ett eller flera organ så att 144 personer har kunnat fått ett nytt organ. Tusen tack till dessa personer och deras anhöriga.
 
HITTILLS I ÅR, 2024, HAR 3 PERSONER DÖTT I VÄNTAN PÅ ORGAN  !!!!
 
En avliden person kan rädda livet på 8 andra personer. Se till att ni gör er vilja känd bland nära och kära och registera er i donationsregistret. 
 
 
 
Jag har anmält mig men jag får inte längre donera organ eftersom jag har haft en metastas. Men jag ska göra som min älskade farbror och hans hustru gjorde, de donerade sina kroppar till forskningen. Att bidra till ny kunskap om människans värld tycker jag är en självklarhet. Vad vore världen utan nya upptäckter. 
 
 
 
 
 
Jag har börjat jobba hela 2 timmar per dag. Så underbart att få klä på sig jobbkläder och träffa mina kära arbetskompisar. Men det märks att jag inte är helt återställd. Även om det bara är två timmar så blir jag trött i huvudet och glömmer saker mer än vanligt. Jag har fått smeknanmet "Guldfisken" av en av telefonisterna på grund av mitt dåliga minne. Och det var före cancern ! Jag är så glad att arslet sitter fast, annars skulle jag glömma det också någonstans. 
 
Puss, kram och nyp i stjärten.
 
Var rädda om varandra och kom ihåg att anmäla er till donationsregistret.
 
/Susann
Till top